Saturday, November 28, 2009

JADIKAN SWISSCASH IKTIBAR KEPADA PELABUR NAK CEPAT KAYA

SUATU ketika dahulu, negara digemparkan dengan skim pelaburan SwissCash yang menjanjikan keuntungan dividen pelaburan 300 peratus dalam tempoh 15 bulan. Skim ini yang lebih dikenali sebagai skim Ponzi (dikenali sebegini atas nama Charles Ponzi yang mula menggunakan teknik penipuan ini di Amerika Syarikat pada awal tahun 1920-an) telah mengakibatkan beribu-ribu pelabur tertipu dengan modus operandinya melalui pelaburan Internet.

Skim ini telah membawa kepada campur tangan pihak berkuasa iaitu Suruhanjaya Sekuriti (SC) kerana boleh mengakibatkan kerugian yang amat besar kepada pelabur-pelaburnya dalam tempoh jangka masa panjang.

Modus operandinya ialah membayar dividen dengan jumlah yang besar seperti dijanjikan kepada pelabur-pelabur awalnya untuk menarik pelabur-pelabur baru tetapi apabila telah menarik sebegitu banyak wang daripada pelabur-pelabur, keuntungan yang dijanjikan tidak dibayar.

Wang yang dilabur hangus sebegitu sahaja. Inilah taktik licik skim pelaburan Ponzi yang bukan sahaja dijalankan di negara kita bahkan di luar negara. Ambil sahaja contoh terbaru skim penipuan Ponzi yang dilakukan oleh Bernard Madoff yang mengakibatkan anggaran kerugian hampir AS$65 bilion.

Pada umumnya, seseorang pelabur pastinya tertarik dengan keuntungan dividen yang tidak mampu ditawarkan oleh mana-mana bank dan institusi kewangan di pasaran semasa. Sesiapa sahaja yang mendengar cerita dari rakan-rakan dan sanak saudara yang telah melabur dan memperolehi dividen keuntungannya pasti terpengaruh dengannya.

Maka, tidak menghairan apabila 80 peratus pelabur skim ini merupakan golongan profesional dan cerdik pandai lelaki. Golongan inilah merupakan sasaran skim pelaburan sebegini kerana mereka merupakan golongan banyak wang dan sering memikirkan cara untuk mendapatkan keuntungan yang terbaik.

Bahkan, skim ini menggunakan modus operandi melalui Internet agar senang mengabui mata pihak berkuasa. Teknik sebegini juga boleh mempengaruhi golongan profesional yang rata-rata mahir dalam penggunaan teknologi maklumat.

Setiap pelabur tidak kira latar belakang pendidikan mestilah mengetahui beberapa asas pelaburan. Pertama, mereka seharusnya mengetahui jenis pelaburan tersebut. Adakah pelaburan tersebut merupakan pelaburan yang samar-samar dan tidak diketahui di manakah wang yang dilaburkan akan digunakan oleh skim tersebut?

Kedua, di dalam perniagaan, tidak ada pelaburan yang mampu memberi jaminan seratus peratus keuntungan ke atas pelaburan yang dibuat. Setiap pelaburan pastinya adanya risiko keuntungan dan kerugian. Jika pelaburan itu memberi jaminan keuntungan tanpa adanya risiko kerugian, bermakna ia bukannya satu perniagaan dan pelaburan biasa. Perniagaan yang menjanjikan keuntungan sebegini ialah “perniagaan luar biasa” seperti mengedar dadah, pelacuran dan perjudian.

Ketiga, persoalan kenapakah pengendali skim pelaburan itu sendiri tidak melabur sedangkan diketahui bahawa keuntungannya adalah terjamin? Apa gunanya mereka mengutip wang daripada orang lain jika mereka sendiri boleh mendapat keuntungan yang amat besar? Alasan bahawa mereka memerlukan wang sebagai modal merupakan satu alasan yang biasa diungkapkan tetapi tidak patut diterima bulat-bulat.

Maka, apabila Suruhanjaya Sekuriti mengumumkan bahawa wang pelaburan SwissCash sebanyak RM30 juta akan dipulangkan semula kepada 3,000 pelabur bukan sahaja membawa berita gembira kepada pelabur-pelabur berkenaan tetapi juga patut dijadikan iktibar kepada sesiapa sahaja yang ingin membuat pelaburan.

Skim sebegini akan sentiasa mempelbagaikan modus operandi mereka, dan kita pastinya tidak pernah lupa dengan skim Pak Man Telo yang telah menipu begitu ramai pelabur di Malaysia pada awal tahun 1990.

Di negara kita, begitu banyak cara melabur yang boleh digunakan meskipun keuntungan tidak sebegitu tinggi berbanding dengan pelaburan skim SwissCash tetapi ia masih lagi kompetitif dan lebih selamat. Di tambah lagi, pada masa sekarang, adanya sistem kewangan Islam, pelabur-pelabur seharusnya mengambil peluang ini untuk membuat pelaburan melalui instrumen kewangan Islam.

Tidak kurang pentingnya ialah pelaburan emas yang merupakan satu lagi instrumen pelaburan yang telap inflasi. Oleh sebab itulah, pada masa sekarang, banyak negara mengesyorkan agar mata wang kertas ditukar kepada mata wang dinar emas yang mana emas sentiasa mempunyai nilai yang tinggi.

Apa yang penting di sini, seseorang bakal pelabur mestilah memahami selok belok sesuatu pelaburan dan juga elakkan daripada sifat ingin cepat mendapatkan keuntungan dalam tempoh jangka masa pendek.

Sifat ingin cepat kaya, tamak dan tidak sabar serta inginkan keuntungan yang besar serta-merta sebenarnya boleh membawa kepada malapetaka kerugian yang amat besar dalam tempoh jangka masa panjang.

sumber: utusan malaysia.

2 comments:

  1. untuk harga emas jongkong dan lain2 yang hebat sila hubungi saya di goldman999.9@hotmail.com harga lagi murah daripada habib poh kong dan dealer2 lain. bekalan antarabangsa

    ReplyDelete
  2. tq goldman...nanti kita discuss.selamat berurusniaga emas.

    ReplyDelete