Wednesday, December 2, 2009

HARGA EMAS MELEPASI USD1200/OZ

Hari ini dalam sejarah lagi.Harga emas telah melepasi paras USD1200/oz buat kali pertama hari ini.Jika prestasi serta trend peningkatan harga emas berterusan seperti tahun 2009,seperti En.Shukor JutawanEmas.com dalam artikel terbarunya,(kenaikan harga emas 37% sejak Jan'09),saya juga berani meramalkan harga emas mampu mencecah USD1700/oz pada penghujung 2010.

Lagi sekali perhatikan kata-kata petikan dari Robert T.Kiyosaki,"orang yang bertuah membuat untung ketika membeli bukan ketika menjual".Maka,belilah emas.Contohnya jika kita mempunyai impian untuk menggandakan wang simpanan dalam masa 2 tahun,maka laburlah dalam emas.InsyaAllah dalam jangkamasa 2 tahun akan datang,nilai harga emas yang dibeli pada hari ini akan berganda.

Lagi sekali...mengapa saya berandaian begitu?
Sebabnya ialah.....bagi orang yang dah membeli emas,akan menjadi bertuah ketika harga emas melonjak...hasrat untuk menambah koleksi emas juga akan bertambah...secara tidak langsung,permintaan terhadap emas akan tinggi.Permintaan yang tinggi terhadap stok yang terhad,akan meningkatkan lagi harga emas.Disamping lemahnya nilai dollar U.S. ketika krisis kekalutan ekonomi,harga emas akan terus menyinar seiring kilauan emas itu sendiri.
Carta kitco spot price USD1208.30/ozCarta kitco spot harga RM4091.54/oz
Carta kitco spot price 3day24hour menunjukkan harga emas melepasi USD1200/oz

No comments:

Post a Comment